Bottenboullion

12-08-2023

De kracht van bottenbouillon 


Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron. In het bindweefsel zit veel glucosamine en chondroïtine.

Wat is bottenbouillon?

Biologische bottenbouillon bestaat enkel uit dierlijke botten, appelazijn en water.

Het bevat geen andere toevoegingen. Let dus goed op de samenstelling, als je bottenbouillon koopt.
De botten per bouillonsoort zijn van één dier, zoals rund, kip, lam of wild.
Hiermee is de bouillon uitermate geschikt voor honden die allergisch zijn voor bijvoorbeeld rund of kip maar wel lam of wild verdragen.
Door het langdurig langzaam laten "trekken" van de bouillon komen alle gezonde mineralen uit de botten vrij. Het trekken van de bouillon kan tot wel 72 uur duren.

Wat zit er in bottenbouillon?

Bottenbouillon bevat veel gelatine.
Daardoor is afgekoelde bottenbouillon ook heel dik, zoals pudding.
Daarnaast bevat het een mooie mix van waardevolle voedingsstoffen.
In de dierlijke botten die gebruikt worden, zit namelijk veel calcium, fosfor, magnesium, kalium, zwavel, glycine en silicium.
In het merg van deze botten zit weer veel vitamine A en K2, Omega 3 & 6 vetzuren én belangrijke mineralen zoals ijzer, selenium, zink, boron en mangaan.
Het bindweefsel als laatste, bevat weer veel glucosamine en chondroïtine.
Super gezond dus, voor mens én dier!

Waarom is bottenbouillon dan zo gezond?

De bovengenoemde nuttige mineralen, vitaminen, vetzuren en aminozuren en eiwitten als collageen en gelatine, vormen samen een combinatie van belangrijke aminozuren.
En die aminozuren zorgen weer voor positieve effecten in ons lichaam, maar ook in dat van onze huisdieren.

• Ze reinigen en ontgiften de lever
• Het ondersteunt het herstel van huid en weefsel
• Gelatine onderhoudt en repareert de darmwand. Gelatine kan daarnaast nog bijdragen aan het herstel van een lekkende darm. Een dier met gevoelige of prikkelbare darmen kan hier ook baat bij hebben.
• Glucosamine en chondroïtine zijn onmisbaar voor gezonde gewrichten bij onze huisdieren.
Vooral voor oudere honden, maar ook voor honden met – al dan niet erfelijke – gewrichtsproblemen zijn deze bouwstenen essentieel.
Glucosamine remt schadelijke enzymen in de gewrichtsvloeistoffen.
Chondroïtine reguleert de collageensynthese in het kraakbeen en heeft milde ontstekingsremmende eigenschappen.
• Glycine kalmeert en versterkt het immuunsysteem waardoor allergieën kunnen verminderen.
Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en het helpt bij de vorming van nieuw weefsel in het spijsverteringskanaal van honden. Daarnaast bevordert het de nachtrust.
• De mineralen fosfor, zwavel en silicium ondersteunen essentiële lichaamsfuncties, zoals zenuwgeleiding, hartgezondheid, slaap, spiercontracties en een verscheidenheid aan andere fysiologische processen.
• Collageen helpt bij het behoud van het bindweefsel.
Waar is het dan precies goed voor?

Bottenbouillon is heilzaam bij spijsverteringsstoornissen en darmklachten, slechte vachten, pijnlijke gewrichten en de werking van het immuunsysteem (bijvoorbeeld allergieën).

Dosering op gewicht

Als je begint met het geven van bottenbouillon, start dan met 1 of 2 theelepeltjes per maaltijd, afhankelijk van de grootte van de hond. Dit om te zien of de hond er goed op reageert.
Veel honden vinden het heel erg lekker (soms na enige gewenning), zowel koud als warm.
Als je hond een slechte eter is, is bottenbouillon dus ook een aanrader.
Onderstaande dosering is bij benadering en een veilige marge.
Houd het gewicht aan wat je hond zou moeten wegen indien deze op dieet staat.
Overleg eventueel met een (natuurkundig) dierenarts.
Tevéél bouillon kan er toe leiden dat de hond ook teveel van bepaalde mineralen en vitaminen binnen krijgt die niet uitgescheiden kan worden via bijvoorbeeld de urine.
Hond tot 10 kilo – 1 eetlepel per dag
Hond tot 20 kilo – 2 eetlepels per dag
Hond tot 30 kilo – 3 eetlepels per dag
Hond tot 40 kilo – 4 eetlepels per dag
Hond tot 50 kilo – 5 eetlepels per dag
Hond tot 60 kilo – 6 eetlepels per dag

Waarom bouillon zelf maken? 

Kant en klare bouillons zijn vaak bewerkt en zitten vol met smaakversterkers en andere E nummers. Zelfgetrokken bouillons bevatten daarentegen veel gezonde stoffen ter ondersteuning van het imuunsysteem. Denk aan kippensoep, ook wel het Joodse penicilline genoemd, dat gegeven wordt bij griep of verkoudheid. Bij veel volkeren wordt bottenbouillon al eeuwen gebruikt voor het herstel van het spijsverteringskanaal.

Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron. In het bindweefsel zit veel glucosamine en chondroïtine.

Om goede bottenbouillons te maken kan je botten van rund, lam, vis en gevogelte gebruiken. Wissel deze af en gebruik biologische botten voor de meeste voedingsstoffen en zo min mogelijk rommel. Deze zijn te halen bij de biologische slager. Vraag de slager eventueel om de botten door de midden te zagen, zodat de belangrijke stoffen uit het beenmerg in je soep komen. Neem voor vissenbouillon de hele vis: graat, kop en vinnen.
Onderstaande link staat een mooi recept hoe te maken. Succes!  

Lieve groet Daniëlle🌻