Vuurwerk

21-09-2023

Voor een groot aantal dieren is de aanloop naar de jaarwisseling een grote bron van stress; er wordt weer vuurwerk afgestoken.

Ieder jaar blijkt weer dat veel dierenbezitters zich pas bij de eerste knal herinneren dat ze een dier met vuurwerkangst hebben, en dan is het vaak al te laat. Ze zijn op zoek naar een kant en klare, liefst snelle oplossing. Helaas is deze er niet. 

Er zijn vele middelen op de markt die zorgen dat het dier ontspant, maar deze zorgen er vaak ook voor dat het dier versuft waardoor het zich niet normaal kan uiten en juist alleen maar banger wordt. Let daar dus goed op bij de aanschaf van een product!

Een gedegen, natuurlijke ondersteuning bij vuurwerkangst, werkt het meest effectief wanneer er op tijd, dus voordat de eerste knallen zich voordoen, mee wordt begonnen. Sommige dieren zijn geen moment onder de indruk van geknal, anderen schrikken wel maar herstellen zich snel. Bij veel dieren is één knal echter al de aanzet tot een haast panische angst die moeilijk valt te onderdrukken.

WAT IS DE BESTE MANIER OM MIJN HOND TE LATEN WENNEN AAN  VUURWERK?

Om je trouwe viervoeter te laten wennen aan vuurwerk, houd je rekening met 3 belangrijke onderdelen: licht, geluid en geur.Tip: zorg ervoor dat je steeds met twee bent en je hond altijd aan de lijn is. Zo voorkom je dat hij zich pijn doet én dat hij uit schrik gaat lopen en zichzelf of de omgeving iets aandoet (bv. voor een auto lopen).

Wanneer je schriktraining doet met een hond, moet je zelf vertrouwen en rust uitstralen. Dus wat je ook traint (geur, geluid of reuk), doe alsof het voor jou de normaalste zaak van de wereld is. Als je hond ziet dat jij op je gemak bent en er geen reden tot paniek is, zal hij zich sneller op zijn gemak voelen in nieuwe, moeilijkere situaties. 

Kijk eens of er in uw regio deze trainingen gegeven worden? 


HOE MAAK IK HET MIJN HOND COMFORTABEL TIJDENS VUURWERK?

Is je hond nog steeds bang van vuurwerk? Of heb je nog niet voldoende tijd gehad om hem te leren dat er helemaal geen gevaar schuilt in het lichtgevend spektakel? Dan zijn dit een paar dingen die je kan doen om het je trouwe viervoeter zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de feestdagen:

 • Zorg dat je hond een veilig plekje heeft waar hij zich op tijd kan wegstoppen wanneer hij zich niet op zijn gemak voelt. Bijvoorbeeld een bench.
 • Zet alles wat breekbaar is aan de kant, je wil natuurlijk niet dat je trouwe vriend zich zou verwonden door in paniek een vaas om te stoten.
 • Sluit alle deuren, ramen en rolluiken zodat het geluid en het licht zo min mogelijk te zien en te horen is.
 • Haal Bachbloesems  in huis voor het geval dat je hond zich niet rustig kan houden door het vuurwerk. Het voordeel hiervan is dat Bachbloesems niet giftig, versuffend of verslavend werken. Het zorgt ervoor dat de emoties van je hond op een zachte wijze in balans gebracht worden.
 • Zorg voor afleiding! Er bestaan veel verschillende spelletjes om je hond uit te dagen. Door de afleiding zal je trouwe viervoeter niet te veel meer merken van wat er buiten gebeurt. Ook Kong heeft handige hulpmiddeltjes om je hond af te leiden. Wist je dat wanneer een hond zijn neus gebruikt en snuffelt, er endorfines in de hersenen vrijkomen? Dit brengt rust voor een hond. Dus als je je hond zo ver krijgt om te snuffelen, is de angst snel weg. Hiervoor kan je gebruikmaken van een snuffelmat.
 • Ook de oren inpakken (bv. met een Buff.) of je hond wrappen kan voor rust zorgen. Vergeet niet dat zowel het inpakken als wrappen op voorhand veel geoefend moet worden zodat je hond hieraan gewend is.

WAT KAN IK MET MIJN HOND DOEN TIJDENS HET VUURWERK?

Ook tijdens het vuurwerk zijn er een paar dingen die je kan doen om het je hond zo aangenaam mogelijk te maken en hem gerust te stellen.

 • Zet de radio of de tv extra luid. Dit zijn geluiden waar je hond vertrouwd mee is. Ook zal hij hierdoor de knallen van het vuurwerk niet meer horen. Let er wel op dat je rustige geluiden op zet en geen overdreven luide feestmuziek.
 • Blijf binnen, vuurwerk kan erg mooi zijn voor ons maar wanneer je trouwe viervoeter bang of gespannen binnen zit, is het erg belangrijk dat je bij hem blijft. Hij heeft je nodig!
 • Verwen je hond met lekkere snacks en verspreid een leuk geurtje door het huis. Er bestaan trouwens ook snacks die rustgevend werken.
 • Indien je vriend bang is voor het geluid van vuurwerk is hij misschien ook bang voor andere harde geluiden. Dit kan komen door gebeurtenissen in het verleden. Je kan een consult aanvragen . Zo kan jij deze angst voor geluiden gerichter aanpakken met een compleet beeld van je dier. 

MASSAGES WERKEN BIJ VUURWERKANGST

Een van de beste manieren om je hond te kalmeren is een drukpuntmassage. Het is wel erg belangrijk dat je dit op voorhand eens oefent zodat je weet wat jouw viervoeter het leukst vindt. Focus bij een drukpuntmassage op:

 • De oorbasissen van je hond, de achterzijde van de schedel en de plaats tussen de ogen: deze plekjes masseer je rustig met cirkelvormige bewegingen.
 • Het borstbeen: zet je duimen een vingerbreedte ernaast, druk je duimen zacht in het weefsel en draai rondjes.
 • Het kaakgewricht: masseer deze met je duimen in cirkelvormige bewegingen.
 • De schedelrand: druk je duimen zacht in het weefsel en draai rondjes, werk daarbij de hele schedelrand af.
 • Het oor: ondersteun deze met je vingers aan de binnenzijde van het oor, en geef druk met je duim aan de buitenzijde van het oor. Strijk van ooraanzet naar oorpunt.
Al deze punten op het lichaam van je hond zijn de typische stresspunten. Door deze los te maken, kan je stress sneller laten wegvloeien.

WAT MAG IK ZEKER NIET DOEN TIJDENS HET VUURWERK?

Er zijn een paar dingen die je absoluut niet mag doen wanneer je trouwe viervoeter zich niet al te best voelt door alle prikkels die hij moet verwerken tijdens de feesten.

Spierverslappers gebruiken

Tot kort schreven dierenartsen spierverslappers voor bij vuurwerkangst. Je hond zal kalmer lijken maar zijn angst zal alleen maar verergeren.

De "flooding" techniek toepassen

Met de flooding techniek blijf je je hond confronteren met zijn angst. Dit is een achterhaalde methode die helaas nog veel wordt toegepast. Met deze methoden kunnen de angst en stress heviger worden. Daarnaast kan je kwispelvriend het gevoel krijgen dat je hem niet meer steunt met als gevolg dat hij zich helemaal afsluit.

Zelf in paniek raken

Wanneer je hond zelf niet rustig is, is het erg belangrijk dat jij wel rustig blijft. Hoe rustiger jij blijft, hoe sneller je hond zich ook meer op zijn gemak zal voelen en zelf rustig zal worden. Dit komt doordat je hond merkt dat er helemaal geen gevaar is.

De angst negeren of te veel aandacht geven

Je mag angst niet negeren, maar er te veel aandacht aan geven zorgt ervoor dat je de angst bevestigt. Wat je aandacht geeft, zal groeien. Dus overdreven troosten gaat je viervoeter het gevoel geven dat er iets niet klopt en hij alle recht heeft om bang te zijn. Zet je naast je hond, aai of masseer hem zachtjes en praat op een kalme, rustige manier.

NOG ENKELE TIPS 

 • Laat je hond nooit alleen. Je hoeft hem niet altijd aandacht te geven, maar zorg dat je in dezelfde ruimte aanwezig bent.
 • Als je naar buiten gaat en je hond gaat met je mee (enkel als hij niet bang is van vuurwerk), dan houd je je hond altijd aan de lijn, zelfs in een afgesloten tuin. Zo kan hij zichzelf of anderen niet verwonden als hij toch wegschiet. Bij heel angstige honden kan je je hond binnen aan de lijn houden. Zorg wel dat je altijd een losse, ontspannen lijn hebt en gebruik de lijn enkel om je hond weer naar zijn veilige plaats te brengen. Gebruik geen sliplijnen of kettingen in deze situatie.
 • Zorg dat je hond een half uurtje voor het vuurwerk nog zijn behoefte heeft kunnen doen. Niets zo vervelend als een angstige hond die nog onrustiger wordt omdat hij een plasje moet doen.
 • Geef je hond minimum een uur voor het vuurwerk geen grote maaltijd meer. Een volle maag tijdens een paniekaanval is een risico op een maagtorsie (bij grote honden), verstikking of overgeven. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je hond niet meer geïnteresseerd is in het lekkers dat jij aanbiedt als afleiding tijdens het vuurwerk.
 • Voorzie altijd voldoende vers drinkwater.
 • Word niet boos, ook als je hond uit paniek alle glazen van tafel stoot. Angst is een reflex waar je niets aan kan doen.
Bestel optijd de Bachbloesemremedie vuurwerk.

Bachbloesemremedie vuurwerk kost € 39,99 voor 3 maanden en €50,- voor 4 maanden gebruik. (ex verzenden).

Deze remedie zal uw hond helpen tijdens de maanden die gaan komen. De remedie bestaat uit verschillende Bachbloesems op maat gemaakt tegen vuurwerkangst.

Geleverd met een aangepast schema voor gebruik. 

Bestel via onderstaande knop of mail/bericht mij.

lieve groet, Daniëlle🌻