Aromatherapie

De kracht van eterische oliën 

Iedereen heeft wel eens van aromatherapie gehoord. De meeste mensen associëren het met wellness en lekkere geurtjes. En dat klopt natuurlijk ook! Maar aromatherapie is veel meer dan dat. Zo worden etherische oliën al jaren toegepast voor diverse cosmetische doeleinden en in cosmetische producten, als smaakstoffen in de voedingsindustrie en voor verschillende therapeutische doeleinden, zowel in de reguliere als in de alternatieve gezondheidszorg. Zoals vele min of meer recent herontdekte natuurgeneeswijzen, wordt de vroegste kennis van de aromatherapie bij de Chinezen gevonden. En wel zo'n 4500 voor Christus. In die tijden vormde het zelfs de kern van de geneeskunde aldaar. Daarna heeft het zijn weg gevonden naar India, Egypte, Griekenland en de Romeinen.

Aromatherapie is ook een vorm van fytotherapie. Hierbij worden de etherische oliën (essentiële olie) uit kruiden, bloemen, bladeren, zaden, wortels en takken gebruikt als therapie. Naast de welbekende heerlijke rustgevende oliën die gebruikt worden bij een massage zijn er steeds meer stromingen welke gebruik maken van de kracht van de etherische olie om te kunnen genezen. Etherische oliën worden inwendig en uitwendig gebruikt. De eerste gebruiken van aromatherapie dateren uit de Middeleeuwen.

De etherische olie van een plant wordt gezien als de levenskracht, het bloed, van de plant. Een aantal eigenschappen die de essentiële oliën hebben zijn een genezende werking, bescherming tegen bacteriën, virussen en schimmels, hormoon regulatie, het bevorderen van de homeostase en het beschermen tegen zon, excessieve hitte en uitdroging.

Gebruik bij dieren:

Er zijn bij humane therapeuten al heel veel wisselende meningen. Scholen die de oliën echt alleen sterk verdunt op de huid gebruiken (Engelse scholen), of alleen bij inhalatie met behulp van een diffuser (Duitse scholen) of via de huid, oraal en bij inhalatie (Franse scholen). Zo zijn de meningen voor het gebruik van etherische oliën bij dieren ook heel divers. Van geweldig medicijn tot levensgevaarlijk.

Dieren hebben vergeleken met mensen een veel sterker ontwikkelt reukorgaan. Waar een mens 5 miljoen geur receptoren heeft, heeft een hond, afhankelijk van het ras zo'n 125 tot 300 miljoen en een kat 80 miljoen geur receptoren. Hierdoor is het heel belangrijk dat een dier een mogelijkheid moet hebben om weg te kunnen van de kamer met een diffuser met aromatherapie. Gebruik ook maximaal 2 druppels en niet meer. Begin ook met een korte tijdsduur van 15 minuten. Observeer de reacties van uw huisdieren en reageer daarop. Soms kan je meer druppels gebruiken. 
Maak je een olie voor je huisdier dan max 2 druppels op 50 ml amandel olie of jojoba olie. Alleen de tea tree en de lavendel olie mag puur gebruikt worden. Maar verdunnen is beter en zachter als je het op de huid gebruikt.

Heb je vragen hierover?  Mail me gerust! 

Kylan die geholpen gaat worden met een olie die zijn littekenweefsel zal doen verminderen en ook zal de olie ingezet worden bij massage op de pijnlijke blokkades in de nek en rug.

Jojoba-Jeneverbes-Geranium.